Blastosista adalah embrio yang telah ke peringkat lima hari itu yang terdiri daripada 50-200 sel. Strukturnya adalah lebih kompleks daripada peringkat embrio awal kerana ia terdiri daripada dua jenis sel, trophectoderm itu (menjadi plasenta dan tisu tambahan-sel) dan jisim sel dalaman (menjadi janin). Di tengah-tengah sel ini, terdapat rongga blastosis yang dipenuhi dengan cecair (lihat video). Peringkat tersebut perlu dicapai oleh embrio sebelum ia boleh menetas dan implan ke dalam dinding rahim.

Majoriti telur yang disenyawakan akan berkembang menjadi embrio berusia dua hari (4 sel), hanya embrio yang kuat dan sihat akan berkembang menjadi blastosista. Oleh itu, blastosista dianggap sebagai yang lebih “terpilih” dalam kumpulan embrio yang berpeluang lebih tinggi untuk implantasi. Di samping itu, pemindahan blastosista menyediakan penyelarasan yang lebih baik antara embrio dan rahim dengan meletakkan embrio kembali di tempat yang betul (rahim) pada masa yang tepat (peringkat blastosista).

Oleh itu, kadar kehamilan pemindahan embrio lima hari (blastosista) adalah lebih tinggi berbanding pemindahan embrio dua hari (peringkat 4 sel). ‘Tingkap’ implantasi blastosista adalah 5-6 hari selepas pengumpulan telur. Walaubagaimanapun, pengkulturan blastosista mempunyai peningkatan risiko yang ketara keranatahap perkembangan embrio sebelum sampai ke peringkat blastosista adalah tidak dapat dijangka.

Pemindahan blastosista bukan pilihan untuk semua pesakit IVF. Ia tidak sesuai apabila terdapat kurang daripada tiga embrio yang berkualiti. Teknik ini adalah yang paling berjaya kepada pesakit yang lebih muda dan mempunyai sejumlah telur yang banyak semasa OPU.

Berikut adalah tanda-tanda pengkulturan blastosista:

  • Kegagalan kitaran IVF yang berulang
  • Preimplantation genetic diagnosis (PGD)
  • Pemindahan embrio tunggal untuk mengalakkan kehamilan kembar

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH