Pemeriksaan Umum

Full Blood Count (FBC) ujian darah untuk menilai kesihatan anda secara keseluruhan dan mengesan keabnormalan dalam darah termasuk anemia, jangkitan dan leukemia.

Komponen yang diperiksa termasuk:

 

  • Sel darah merah (mengandungi Hemoglobin)
  • Sel darah putih (melawan jangkitan)
  • Hemoglobin (protein yang mengangkut oksigen dalam sel darah merah)
  • Hematokrit (kandungan atau peratus sel darah merah per plasma dalam sel darah merah)
  • Platlet (membantu dalam pembekuan darah)

 

Keabnormalan yang berlaku dalam dalam kiraan sel sama ada meningkat atau menurun mungkin menunjukkan bahawa anda mempunyai keadaan kesihatan yang memerlukan penilaian lanjut oleh Hematologist.

Terdapat emat jenis kumpulan darah darah jenis A, B, AB,dan O. kumpulan darah anda ditentukan oleh gen yang dibawa oleh ibu bapa anda.Kumpulan darah anda boleh menjadi Rhesus positif atau negatif.

Individu yang sihat sering diuji untuk jangkitan hepatitis B kerana virus ini boleh merosakkan hati sebelum apa-apa tanda dan gejala ditunjukkan.

RPR (rapid plasma reagin) / VDRLadalah ujian saringan untuk sifilis.Ia untuk mengesan antibodi yang tedapat dalam darah bagi individu yang dijangkiti oleh penyakit ini.

Human immunodeficiency virus (HIV) menyebabkan jangkitan HIV yang kemudian akan mendapat immunodeficiency syndrome (AIDS). AIDS adalah keadaan di mana kegagalan secara progresifnya sistem imun yang membolehkan jangkitan yang boleh mengancam nyawa berlaku dan kanser untuk merebak di dalam tubuh manusia.

Hepatitis C adalah disebabkan oleh virus hepatitis C (HCV) . Ia adalah penyakit berjangkit yang boleh merosakkan hati. Jangkitan ini sering asimptomatik. Walaubagaimanapun, jangkitan yang kronik boleh menyebabkan parut pada hati dan akhirnya membawa kepada sirosis, yang kadang-kadang hanya jelas selepas bertahun-tahun. Kadangkala , mereka yang mempunyai sirosis kemudian akan menybabkan berlaku kegagalan hati, barah hati, atau esophagal dan gastrik varises yang boleh mengancam nyawa.

Ujian ini akan dilakukan sekiranya doktor anda mengesyaki bahawa anda mempunyai masalah yang disebabkan oleh bentuk-bentuk hemoglobin yang tidak normal (hemoglobinopati). Kadangkala Hb yang abnormal juga boleh menyebabkan anemia.

Saringan Hormon

Saringan hormon biasanya diukur pada peringkat diagnostik rawatan kesuburan:

FSH adalah penunjuk penting untuk mengetahui simpanan ovari wanita. Tahap FSH yang tinggi dikaitkan dengan simpanan ovari yang sedikit. Ini bermakna peluang untuk mendapatkan telur yang berkualiti dari ovari adalah kurang. Jika bacaan melebihi 9 mIU m/ml, ia menunjukkan simpanan ovari adalah sedikit. Apabila seorang wanita menopaus , paras FSH adalah sangat tinggi, melebihi 20 mIU ml.

LH, apabila paras LH tinggi berbanding FSH, ia menunjukkan bahawa pesakit mempunyai polycystic ovary suyndrome (PCOS). Dalam PCOS, ratio LH:FSH adalah lebih dari 2:1.

AMH, anti-Mullerian Hormone adalah penentu terbaik untuk mengetahui simpanan ovari. Nilai rendah daripada 6 menunjukkan simpanan ovari yang tidak baik, nilai dari 6 hingga 16 menunjukkan simpanan ovary biasa manakala nilai lebih daripada 16 menunjukkan simpanan ovary bagus.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH