Kadar Kejayaan Metro IVF

pregnancy-rates-with-age Kejayaan Dalam IVF

cumulative-pregnancy-rates Kejayaan Dalam IVF

clinical-pregnancy-rate2-1 Kejayaan Dalam IVF

Bagaimana untuk meningkatkan kadar kejayaan?

1. Elakkan aktiviti fizikal yang berlebihan seperti berjoging atau mengangkat barang yang berat. Anda boleh mengamalkan yoga untuk merehatkan fikiran anda dan juga memperbaiki peredaran darah badan anda. Pastikan anda mendapatkan rehat yang secukupnya .

2. Jangan mengambil ubat-ubatan atau dadah tanpa nasihat doktor kerana ia boleh menjejaskan proses implantasi dan perkembangan embrio anda dalam tempoh 3 bulan pertama kehamilan. Elakkan ubatan herba cina atau tradisional.

3. Jangan lupa untuk mengambil ubat progesteron anda setiap hari dan tepat pada masanya. Ubat ini adalah sisipan vagina atau suntikan. Progesteron adalah penting untuk implantasi awal embrio anda.

4. Hentikan pengambilan alkohol dan merokok semasa kitaran IVF anda dan sepanjang proses kehamilan kerana kedua-dua ini mengandungi bahan yang boleh meningkatkan risiko gagal untuk implantasi, keguguran atau bayi yang tidak normal.

5. Minum air yang banyak untuk meningkatkan penghidratan , peredaran darah dan mengekalkan integriti sel.

6. Jika kerja anda melibatkan banyak perjalanan luar, tekanan dan aktiviti fizikal yang teruk, anda dinasihatkan untuk mengambil cuti satu minggu selepas pemindahan embrio.

7. Simpan alat Penghalang kehamilan faraj di tempat yang sejuk (di bawah 20 ° C ) untuk mengelakkan kemerosotan keberkesanannya.

8. Elakkan dari melakukan hubungan seks sekurang-kurangnya 3 minggu selepas pemindahan embrio kerana air mani mengandungi prostaglandin yang menyebabkan uterus mengecut dan mengganggu implantasi embrio.

9. Pilih pusat yang berhampiran rumah anda, supaya dapat mengurangkan tekanan untuk berulang-alik dalam perjalanan dari rumah anda ke pusat IVF kerana ia akan memberi kesan kepada kadar kejayaan. Sebagai contoh , mereka yang tinggal di Klang adalah lebih baik untuk memilih pusat dalam Klang dan bukannya mengambil perjalanan yang jauh ke Singapura.

10. Dapatkan rawatan kemandulan awal kerana semakin umur meningkat akan menyebabkan kualiti telur menjadi rendah dan kadar kejayaan juga turut terjejas.

11. Sejurus selepas OPU, berikan perhatian kepada:

 

  • Pendarahan vagina yang biasanya tidak akan melebihi daripada 1/4 pad . Jika ia melebihi dari 1/4 pad, sila dapatkan nasihat doktor kami . (Tel: 03-33412277 )
  • Sakit perut atau abdominal yang sering disebabkan oleh kebocoran darah dari ovari selepas OPU boleh dirawat dengan mengambil paracetamol 650mg . Jika kesakitan berterusan, jumpa doktor kami . (Tel: 03-33412277 )

 

Jika anda mengikuti kitaran rawatan IVF dan langkah berjaga-jaga di atas, kadar kejayaan anda untuk mencapai kehamilan akan bertambah.

Mengapa Kitaran IVF Gagal?

Bayi IVF pertama, Louise Brown dilahirkan pada 25 Julai 1978, sehingga hari ini lebih daripada 3 juta bayi telah dilahirkan menggunakan IVF. Kadar kejayaan meningkat secara mendadak berbanding dengan masa lalu. Kini pesakit yang menjalani rawatan kitaran IVF lebih berkemungkin untuk hamil.

Walau bagaimanapun masih terdapat pesakit yang memerlukan 2 atau 3 kitaran IVF . Selepas peringkat awal kitaran IVF, setiap perkara perlu dititikberatkan untuk meningkatkan hasil kitaran seterusnya. Mengenal pasti faktor-faktor yang berkait dengan kitaran IVF akan membantu.

Untuk endometrium biasa untuk pertumbuhan dan persediaan implantasi memerlukan aliran darah yang mencukupi, tahap estrogen yang mencukupi dan tidak ada keabnormalan uterus seperti fibroid dan keabnormalan kongenital. Jika pertumbuhan endometrium adalah lemah maka pesakit boleh dirawat dengan menggunakan estrogen tambahan. Kadangkala endometrium boleh mengalami kerosakan yang disebabkan oleh jangkitan D & C lalu.

Ia kan menyebabkan dinding rahim melekat antara satu sama lain. Kawasan ini akan ketiadaan endometrium untuk implantasi . Lekatan rahim ini dan sindrom Ashermann mudah didiagnosis menggunakan hysterosalpingogram (HSG) atau Histeroskopi. Lekatan tersebut yang boleh dirawat melalui pembedahan diikuti dengan memasukkan IUCD untuk mengelakkan lekatan semula.

Walaubagaimanapun, masih terdapat beberapa pesakit yang mempunyai rahim yang normal, normal rahim aliran darah, tahap estrogen baik tetapi endometrium yang kekal tidak mengikut kitaran yang normal. Ini kerana kerosakan organ dan endometrium yang tidak respons kepada estrogen secara normal.

Selama bertahun-tahun dipercayai bahawa masa terbaik untuk pemindahan embrio adalah pada hari ke-2 selepas pengambilan telur. Matlamat embryologist semasa pemindahan embrio adalah untuk memilih embrio yang terbaik yang mempunyai peluang terbaik untuk menempel dan berkembang menjadi janin. Kemungkinan yang menyababkan implantasi itu gagal adalah kerana keabnormalan kromosom atau genetik embrio (sesetengah mengatakan ia adalah setinggi 50 %).

Kriteria yang digunakan oleh embryologist untuk memilih embrio yang paling baik adalah yang kriteria; Embrio 4 sel, blastomere yang ama saiz, tiada pemecahan dan mono – nucleusiti.Praimplantasi diagnosis genetik (PGD) mencadangkan untuk menentukan keadaan normal embrio sebelum pemindahan dilakukan. Walau bagaimanapun , banyak kajian telah menunjukkan PGD telah menyebabkan kerosakan pada embrio dan tidak membantu untuk meningkatkan kadar kejayaan IVF.

PGD digunakan dalam kes-kes di mana pesakit mengalami keguguran berulang atau pasangan yang berisiko tinggi mewarisi penyakit genetik yang boleh didiagnosis melalui PGD.Antara sebab lain yang boleh menyebabkan implantasi gagal adalah kegagalan penetasan. Biasanya embrio akan menetas melalui zona pellucida pada hari ke 5. Berlaku penipisan diikuti dengan pembukaan lubang kecil pada zona pellucida yang membolehkanya untuk keluar dan implan pada endometrium. AH dapat membantu pesakit-pesakit yang telah gagal melakukannya.

Dianggarkan 30% ketidaksuburan wanita adalah disebabkan oleh ketidakseimbangan hormon. Pesakit-pesakit dengan mengalami ketidakseimbangan hormon telah mempunyai ovulasi dan haid yang tidak teratur. Kami boleh menentukan profil hormon anda dengan mengukur paras FSH anda, paras LH , progesteron pada hari 21 dan tahap prolaktin pada bila-bila masa sahaja.Semasa kitaran IVF, ketidakseimbangan hormon boleh diperbetulkan oleh hormon tambahan (oral, suntikan atau laluan vagina) .

Ketidakseimbangan hormon yang paling biasa yang menyebabkan kegagal kitaran IVF adalah kekurangan luteal.Semasa fasa luteal, jumlah progesteron yang mencukupi adalah penting untuk implantasi yang berjaya. Progesteron akan meningkatkan aliran darah ke endometrium, menambah glikogen untuk embrio, mengurangkan pengecutan otot rahim dan mengurangkan mobiliti rahim. Endometrium perlu berada dalam keadaan baik. Disebabkan itu semua kitaran IVF memerlukan sokongan progesteron sama ada dalam tablet oral, suntikan dan pesari faraj.

Sistem imun atau antibodi dalam badan direka untuk melindungi wanita daripada jangkitan oleh mikroorganisma. Mikroorganisma yang masuk ke dalam badan akan menyerang dan dineutralkan oleh limfosit atau antibodi yang dihasilkan oleh sistem imun. Sistem imun adalah perlu untuk mengawal jangkitan.

Biasanya sistem imun ini tidak perlu berinteraksi dengan embrio yang telah implan pada endometrium. Dalam sesetengah kes, interaksi imunologi kompleks berlaku antara sel-sel imun wanita dipanggil sel NK dan embrio, menyebabkan kemusnahan blastomere dan seterusnya mengakibatkan implantasi gagal.

Terdapat juga antibodi yang dihasilkan oleh limfosit B yang berada di dalam tisu badan dan bertindak balas ke atas embrio dan endometrium yang juga akan menyebabkan kegagalan kitaran IVF dan keguguran berulang.

Kitaran IVF itu sendiri adalah memberi tekanan dan jika ada perkara lain dalam hidup anda yang menambah tekanan maka ini boleh memberi kesan kepada sistem imun badan, menyebabkan ketidakseimbangan hormon dan meningkatkan pengecutan rahim dan mobiliti endometrium . Kesemua ini boleh membawa kepada kitaran IVF gagal.

Pemahaman yang baik terhadap kitaran IVF, apa yang diharapkan dalam kitaran IVF, pasangan yang baik yang sentiasa memberi sokongan akan membantu untuk mengurangkan tahap tekanan anda. Segala rutin yang anda biasa lakukan yang memberi tekanan fizikal seperti aerobik, mendaki gunung dan perjalanan yang memakan jarak yang jauh harus dielakkan semasa IVF kerana aktiviti ini akan memberi tekanan kepada sistem badan anda dan meningkatkan mobiliti rahim.

Berat badan berlebihan, merokok dan mengambilan alkohol juga boleh menjejaskan hasil dan proses IVF. Banyak kajian telah menunjukkan wanita dengan indeks jisim badan ( BMI) yang melebihi 25 mempunyai risiko peningkatan keguguran dan gagal kitaran IVF berbanding dengan wanita berat badan normal.

Merokok dan alkohol juga memberi kesan kepada penempelan endometrium dengan mengurangkan aliran darah dalam rahim . Jika anda akan atau sedang menjalani rawatan IVF anda perlu berhenti merokok, meminum minuman beralkohol dan perlu mengawal berat badan anda jika anda obese.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH