In-Vitro Fertilization

IVF juga dikenali sebagai ‘bayi tabung uji’, kerana persenyawaan berlaku di luar badan (di dalam tabung uji ). Indikasi IVF termasuk:

1. faktor tubal (tubal tersumbat atau tidak berfungsi)
2. endometriosis
3. factor kemandulan lelaki
4. kemandulan immunologi(antibodi antisperm)
5. beberapa kali IUI tidak berjaya
6. kemandulan yang tidak dapat dijelaskan
7. sperma/ telur/ derma embrio
8. surrogacy (ibu tumpang)

Pasangan wanita akan menjalani controlled ovarian hyperstimulation (COH), sama ada dengan protokol panjang, protokol pendek atau protokol antagonis bergantung kepada keadaan. Di Metro IVF , suntikan hCG diberikan untuk mematangkan telur apabila folikel dominan telah mencapai 18mm. 34 jam kemudian, oocyte pick up (OPU) akan dilakukan.

OPU adalah proses aspirasi telur melalui faraj. Ini dilakukan di bawah ubat pelali atau bius am. Di Metro IVF, sebelum OPU, pasangan wanita perlu mematuhi arahan seperti berikut:

 • Nil by mouth (dilarang makan atau minum sama sekali) dari tengah malam sebelum OPU
 • Dilarangkan memakai mekap, kontaks lens, minyak wangi, pewarna kuku semasa hari OPU
 • Tinggalkan barang berharga di rumah
 • Aturkan seseorangan untuk membawa anda pulang ke rumah kerana anda dinasihatkan supaya tidak memandu dalam 24 jam selepas prosedur.

Semasa OPU, cecair folikel diaspiratkan dan dikumpulkan ke dalam tabung uji menggunakan pam sedutan dengan tekanan negatif yang dikawal. Cecair yang dikumpulkan kemudian akan diserahkan kepada embryologist dalam makmal IVF yang bersebelahan dengan dewan bedah.

OPU ini akan mengambil masa 15 minit hingga satu jam untuk disiapkan, bergantung kepada bilangan folikel yang akan beraspirasi. Embryologist akan mengkaji cecair di bawah stereomicroskop dan mencari telur. Telur-telur yang dikumpul akan dikulturkan dalam kultur media dan disimpan dalam inkubator yang mengandungi CO2, di mana suhu dan CO2 dikekalkan pada 37ºC dan 5 % masing-masing, selama dua hingga empat jam supaya kebanyakan telur akan mencapai kematangan akhir (lengkap Meiosis I).

Ada hari yang sama, pasangan lelaki akan mengeluarkan air mani beliau secara masturbasi sama seperti proses analisis sperma. Beliau dinasihatkan supaya mematuhi arahn seperti di bawah:

 • Mengkangkan diri dari hubungan seks 3-5 hari sebelum mengeluakan sampel
 • Memaklumkan kepada jururawat sekiranya sakit atau mengambil ubat dalam masa 2 bulan
 • Pengumpulan sampel secara masturbasi adalah digalakkan
 • Membasuh tangan dengan menggunakan sabun dan air bersih sebelum pengumpulan sampel
 • Jangan menggunakan pelincir , sabun atau mekai minyak wangi semasa pengumpulan sampel
 • Elakkan tumpahan semasa pengumpulan air mani dilakukan

Selepas air mani dihasilkan, jurumakmal atau embryologist akan memproses air mani untuk mendapatkan sperma hidup dan mobil. Sperma akan disimpan untuk suntikan sperma (ICSI) kemudian.

In-Vitro Fertilization

ICSI adalah satu teknik yang baru dibangunkan yang telah bertambah baik untuk mengurusan kemandulan lelaki disebabkan oligozoospermia teruk (kiraan sperma yang rendah) dan asthenozoospermia (motiliti rendah). Teknik ini boleh membantu masalah orang lelaki yang menghasilkan sperma yang berkualiti rendah. Dalam ICSI, kami memerlukan sedikit sperma dan satu sperma akan disuntik terus ke dalam satu telur menggunakan suntikan pipet halus.

Telur yang telah disenyawakan, zigot, ditentukan dengan pembentukan dua pronuclei dan dua polar bodi 18 jam selepas inseminasi sperma. Devisi sel pertama dapat diperhatikan 26 jam selpas inseminasi (lihat video).

Pada masa ini, zigot berkembang menjadi embrio dua sel. Embrio akan membahagi kepada empat sel 48 jam selepas inseminasi dan kemudian 8 sel pada 72 jam. Embrio lapan sel kini bersedia untuk dipindahkan semula ke rahim. Biasanya maksimum tiga embrio akan dipindahkan semula . Lebihan embrio berkualiti yang tidak dipindahkan boleh disimpan untuk pembekuan.

Pemindahan embrio (ET) tidak memerlukan ubat pelali atau bius dan ia adalah sama seperti IUI. Walaubagaimanapun, ET memerlukangarispanduan ultrasound.Spekulum akan dimasukkan ke dalam faraj untuk memegang bukaannya.

Bimbingan Ultrasound membolehkan doktor untuk mendapat gambaran kemasukan kateter ETke dalam rahim supaya dapat memastikan bahawa embrio akan berada di tempat berhampiran fundus dan mengurangkan trauma kepada emdometrium.The keseluruhan prosedur hanya mengambil masa 5 minit untuk selesai (lihat video).

Selepas ET, pasangan wanita akan memerlukan sokongan perleutelan seperti pesari faraj atau suntikan. Beliau mempunyai untuk mengambil penjagaan tambahan seperti berikut:

 • Rehat secukupnya dan elakkan aktiviti fizikal yang berlebihan. Rehat selamanya di atas katil tidak perlu
 • Jangan lupa mengambil ubat progesterone setiap hari
 • Minum banyak air
 • Dilarang mengambil ubat sebarangan tanpa pengetahuan doktor
 • Elakkan melakukan hubungan seks selama 3 bulan

Ujian kehamilan air kencing atau serum akan dilakukan selepas dua minggu prosedur untuk mengesahkan kehamilan.

START TYPING AND PRESS ENTER TO SEARCH